Japanse traditie in elk kopje.
Matcha is een speciale soort groene thee die afkomstig is uit Japan. In tegenstelling tot gewone groene thee worden bij matcha de bladeren eerst in de schaduw geplaatst, vervolgens met de hand geplukt, gedroogd en vervolgens met behulp van molens tot een zeer fijn poeder gemalen. Het maalproces is langzaam, zodat de bladeren niet oververhit raken en de smaak of voedingsstoffen niet verliezen. Dit betekent dat bij het consumeren van matcha eigenlijk het hele theeblad van de theeplant (Camellia sinensis) in poedervorm wordt ingenomen.
Het heeft een kenmerkende groene kleur en een uitgesproken, licht bittere smaak met aardse ondertonen. Vanwege de bereidingswijze en het gebruik is het behoorlijk anders dan andere theeën - niet alleen qua smaak, maar ook qua manier waarop we het in ons dagelijks leven gebruiken. Het heeft een krachtiger effect dan gewone groene theeën, omdat het een meer geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen bevat die anders niet in het lichaam zouden worden opgenomen met een gewone thee-infusie.
De eerste vermeldingen van het gebruik en de consumptie van matcha dateren van meer dan 800 jaar terug, toen monniken in China begonnen met het ontdekken van de buitengewone eigenschappen van matcha thee. Het wordt vaak geassocieerd met de Japanse theetraditie, maar steeds meer ook met moderne gewoonten. In de afgelopen jaren is het wereldwijd populair geworden, zowel onder theeliefhebbers als onder degenen die willen genieten van rustige momenten midden op de dag.