Amla - schatkamer van traditie en ongekende voordelen.
Amla (Phyllanthus emblica), ook bekend als Indiase kruisbes, is een bladverliezende boom die oorspronkelijk uit India komt en groeit in heel Zuidoost-Azië, waaronder Sri Lanka, Nepal, China en Maleisië. De amla boom kan tot acht meter hoog worden en gedijt het beste in een tropisch en subtropisch klimaat. Haar kleine, ronde vruchten zijn lichtgroen van kleur, licht geribbeld en hebben een kenmerkend zure smaak. Vanwege hun voedingswaarde worden ze zeer gewaardeerd, vooral in de Indiase traditie - ayurveda. Ze bevatten natuurlijk voorkomende voedingsstoffen, waaronder mineralen zoals calcium, kalium en ijzer.
In de ayurveda wordt amla ook wel amalaki genoemd. Amalaki is een van de drie ingrediënten van de traditionele ayurvedische mix genaamd Triphala, die wordt gebruikt voor het reinigen van het lichaam. Triphala betekent "drie vruchten" en naast amla bestaat het ook uit haritaki (Terminalia chebula) en bibhitaki (Terminalia bellirica).
Amla heeft een zeer lange geschiedenis van gebruik. Het wordt vaak gebruikt als onderdeel van de dagelijkse routine ter ondersteuning van het algehele welzijn. In de ayurveda wordt het al lange tijd gebruikt als voedsel dat bijdraagt aan de innerlijke harmonie en balans van het lichaam. Het wordt ook gevonden in cosmetische producten voor haar- en huidverzorging.