Teunisbloemolie – uit een waardevolle plant met weldadige eigenschappen.
Teunisbloem (Oenothera biennis) is een plant van Noord-Amerikaanse oorsprong met herkenbare gele bloemen, die zich in de loop der tijd ook naar Europa heeft verspreid. De bloemen zijn kenmerkend omdat ze alleen 's nachts en vroeg in de ochtend open zijn – daarom staat het bij velen ook bekend als nachtkaars of avondroos.
Bijzonder waardevol zijn de kleine zaden van de teunisbloem, waaruit teunisbloemolie wordt gewonnen. Verschillende delen van de plant werden traditioneel al door de indianen gebruikt, maar tegenwoordig is vooral de olie die uit de zaden wordt gewonnen goed bekend, zowel in voedingssupplementen als in cosmetica.
Een bijzonderheid van teunisbloemolie is de kenmerkende samenstelling van onverzadigde vetzuren. Het is belangrijk om via de voeding te zorgen voor een adequate inname van omega 6 vetzuren – teunisbloemolie is een unieke plantaardige bron.